ПОВЕЌЕ ЗА PANTHEON КОНФЕРЕНЦИИТЕ

PANTHEON конференцијата е најголем настан за бизнис образование во заедницата PANTHEON почнувајќи од 2004 година. Од почетокот на настанот во 2004 година до сега го  посетија повеќе од 6000 учесници во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Северна Македонија. PANTHEON Конференцијата ги истакнува најновите случувања во областа на правото, претприемништво и бизнисот, како и сите новитети во PANTHEON. На настанот, покрај експертите на PANTHEON, ние сме домаќини и на реномирани експерти од областа, со желба да поттикнеме иницијативи и конкретни чекори за напредување во компании што го користат нашиот деловен систем преку предавања и разновидни, интересни дискусии.

Настанот е исто така одлична можност за различни деловни состаноци и вмрежување. Секоја година, толку многу партнери и спонзори се претставуваат пред, за време и по настанот, создавајќи нови деловни можности.

2019

PANTHEON КОНФЕРЕНЦИЈА – ДИГИТАЛИЗАЦИЈА 2019

Позади нас е уште една успешна PANTHEON конференција која се одржа на 14ти мај, 2019 година, во хотел Мериот, Скопје. Целта на оваа конференција беше да се истакнат актуелните иновации во областа на законодавството, претприемништвото и економијата, како и иновациите кои се носители на дигитализацијата практично применети во PANTHEON.

На конференцијата се претставија реномирани експерти од областа кои дискутираа на теми за состојбата на  дигиталната трансформација во Македонија, факторите за подигање на свесноста за дигитализацијата во различните индустрии, начините како ИКТ компаниите можат да помогнат во процесот на дигитализацијата, улогата на државата за стимулирање на економијата во областа на дигитализацијата, како и за дигитализацијата со PANTHEON денес и визијата за иднината.

2018

17.05.2018, ХОТЕЛ АРКА – СКОПЈЕ

На 17ти Мај, оддржавме успешен настан под името „PANTHEON DAY 2018“, пред 90 присутни наши клиенти во пирамидната сала на хотелот Арка, во Скопје. Со овој настан ги претставиме идните насоки и планови на Pantheon заедницата, алатките за оптимизација на бизнисот, како и PANTHEON во пресрет на новите Европски регулативи за заштита на лични податоци (GDPR) и Мобилната благајна.

Почетокот го воведе и охрабри главниот извршен директор на Даталаб Технологија, г-дин Морено Родман, со реченицата „Ни успеа да ги реализираме нашите соништа од пред 20 години“, по што следуваше огромен аплауз. Тој зборуваше за тоа дека секогаш сме свесни дека PANTHEON е само алатка со која корисниците ќе можат да ја работат својата основна работа подобро, побрзо и поефикасно, а со тоа да се здобијат со предност во однос на конкуренцијата. Текот на настанот го продолжи г-динот Владо Митев, Директорот на Даталаб Македонија, каде што ни ја претстави  законската регулатива која влегува во функција од 25ти маЈ 2018 година.Тој ги претстави и новите функционалности на мобилната апликација која наскоро ќе стартува, како и новите насоки на Pantheon заедницата во Македонија. Спрецијалистите за поддршка на Даталаб, ни ги претставија Workflow новостите имплементирани во најновите верзии на Pantheon, како и другите нови алатки за оптимизација на бизнисот во PANTHEON…

2017

Меѓународна PANTHEON конференција, 16.–17.11.2017, Порторож

Оваа конференција се одржа на 16 и 17 ноември 2017 година во Гранд Хотел Бернардин во Порторож, по повод 20 години постоење на компанијата Даталаб.

Главната цел на конференцијата беше да покажеме ефективни методи и чекори кон успешна дигитална трансформација. Ни се приклучија повеќе од 350 учесници, кои беа во можност да ги слушнат советите за успешна дигитална трансформација во 36 интересни предавања.

Почесен гостин на конференцијата беше професорот Џо Пеппард ( Joe Peppard), експерт за дигитална трансформација на компаниите.

Како што и прилега на една голема годишнина така и го завршивме настанот со гламурозна холивудска забава каде заедно со добра храна и пијалаци останавме до доцна да се забавувавме и танцувавме во друштво на музичкиот состав Табу и гламурозниот Концерт Мајсторов од Србија.

10та PANTHEON конференција, 24.01.2017, Љубљана

На 24 јануари 2017 година, во хотелот АустриаТренд (AustriaTrend) во Љубљана се одржа 10-тата Pantheon конференција на која присуствуваа над 300 регистрирани учесници, директори и предавачи. Главниот дел на конференцијата беше “Ефикасност и преставување на новиот бизнис модел на работење”, каде бројни гости и експерти од Даталаб ги претставија основните градежни блокови на PANTHEON X 4.0 од продажба па се до снабдување со back-up процеси.

На конференцијата беа спроведени повеќе од 20 различни работилници за PANTHEON и стручни предавања. Партнерите ги презентираа решенијата поврзани со PANTHEON во рамките на советодавна програма и во рамките на изложбените локации. Конференцијата ја завршивме со џиновска торта по повод 10-годишнината од конференцијата PANTHEON.

2015

9та PANTHEON конференција, 19.11.2015, Љубљана

На 19-ти ноември, во хотелот Фор Поинтс (Four Points) во Љубљана, се одржа 9-тата PANTHEON конференција на тема “Ефикасност, мобилност и револуционерни промени”, на која присуствуваа повеќе од 300 учесници, спонзори и предавачи. Покрај бројните предавања на тема новини и законски промени во програмот, со акцент на претстојните даночни обврзувања ја презентираме и новата генерација на информативниот систем PANTHEON X.

Заедно со Телеком Словенија, исто така, ја презентиравме и Мобилната услуга, која беше развиена од експерти од двете компании и која им овозможува на бизнисите и претприемачите безбедно, едноставно, сигурно и транспарентно да ги вршат своите готовински трансакции во услужните дејности, во продавниците, канцелариите или на терен. На настанот, имавме многу познати PANTHEON гости, а меѓу нив беше и г-дин. Себастијан Сфинкс од ФУРС, како и д-р. Бранко Мајер, декан од ВШР, како и д-р. Силен Вадњал и многу други гости.

2014

8ма PANTHEON конференција, 05.06.2014, Љубљана

8-та PANTHEON конференција се одржа на 5 јуни 2014 година во хотелот Монс (Mons) во Љубљана, на тема “Облаци, дожд а понекогаш и молња”. На конференцијата ни се придружија голем број истакнати гости како што е Душан Зупанчиќ, Директор на Здружението за информатика и телекомуникации, ГЗС, магистр. Александра Миклавчиќ, Генерален директор на Управа за јавни плаќања на Република Словенија, и г-ѓа. Аленка Ковач Арх, секретарка на ГДУ, даночна контрола и меѓународна размена на информации и регистар, која ја претстави темата “Каков е начинот на  употребата на е-трговија во Словенија?”

Следеше и тркалезна маса за сметководствени услуги: “Дали сте подготвени да инвестирате со нас за подобро утро?”. Во продолжение на овој најважен бизнис настан, голем број на консултанти и гости од Даталаб спроведоа работилници и предавања за работата на PANTHEON, како и голем број други области – сметководство, е-трговија, даноци, продажба итн. Конференцијата беше финансиски, материјално и суштински поддржана од повеќе од 20 спонзори и партнери. Спонзорите се претставија како дел од работилниците за конференциски консалтинг на нивните сопствени изложбени локации, во рамките на кратки презентации и во форма на стручни вести на конференцијата. Заедно со нивната помош, 300 учесници на конференцијата беа информирни за е-бизнисот и информатичката технологија.

2012

05.09.2012, ERA CITY – Скопски саем, Скопје

Зад нас е “PANCON 2012” Конференцијата која ја организиравме на 05.09.2012 во “ERA CITY” – Скопски саем. Традиционалната конференција оваа година е од посебно значење за нас, бидејќи го прославивме 15 годишното успешно работење на Даталаб групацијата. На свеченото отворање на Конференцијата, извршниот директор на Даталаб Технологије, Андреј Мертељ, со своите соработници ги претставија новостите во деловно-информацискиот програм PANTHEON – сите одобрувања и новости реализирани во изминатата година, како и идните планови за развој.

Темата на овогодинешната конференција беше – “Современи трендови во Е-Бизнис“, на која своите гледишта ги претставија и академските предавачи од македонските универзитети на кои PANTHEON е дел од образовниот процес на студентите, вклучуваќи ги Мијалче Санта, асистент на Економски Факултет – УКИМ, доцент д-р Јанка Димитрова од Економски Факултет – Универзитет “Гоце Делчев“ – Штип, и доцент д-р Горан Велинов од ФИНКИ – УКИМ. Во продолжението на овој важен бизнис едукативен настан на Даталаб МК, следеа предавања за реални примери од пракса за работењето со PANTHEON во реномирани македонски компании – вклучувајќи ги Конти Хидропласт од Гевгелија, Алмак од Струмица, Новометал од Скопје и Аквават од Скопје..

7ма PANTHEON конференција, 07.06.2012, Термана, Лашко

7-та PANTHEON конференција се одржа на 7-ми јуни во Термана, Лашко, на тема “Активни со знаење за излез од економска и финансиска криза”. Извршниот директор на Даталаб, Андреј Мертељ заедно со неговите колеги, ги презентираше иновациите на бизнисот во програмот PANTHEON, по што следеше и тркалезна маса: “Кои средства можат да ги користат претприемачите во тековната економска ситуација?”, а како модератор се појави Едита Цетински Малнар, уредник и домаќин на „Одлична идеја“ на РТВ Словенија.

Во продолжение на настанот се одржаа предавања за PANTHEON, како и за многу други области – сметководство, производство, даноци, продажба итн. Конференцијата PANTHEON беше збогатена со кампањата за добротворни цели. Така што, Даталаб, заедно со деловните партнери и бројните корисници на PANTHEON, собраа за три дена 7.677 евра, што им овозможи на 60 посетители на младинскиот дом „Youth Hostel Malči Belič“ незаборавни летни одмори…

2011

6та PANTHEON конференција, 01.–02.06.2011, Блед

Од 1-ви до 2-ри јуни 2011 година веќе ја реализиравме шестата PANTHEON конференција на Блед, Словенија. Разговаравме за формули за успех во меѓународниот бизнис. Почесен гостин на конференцијата беше г. Јанез Шкрабец (Janez Škrabec), директор на компанијата Рико Хише д.о.о. (Riko Hiše d.o.o).

Во продолжение на програмата (првиот и вториот ден) се посветивме на разбирање и правилно спроведување на операцијата при стапувањето на сила на ZpreZP и ZDDV-1D, промените во PANTHEON донесени со новата легислатива и бројни интересни теми од областа на PANTHEON, претприемништвото и сметководството. Првиот ден го завршивме со голема забава и вечера покрај прекрасното Езеро Блед.

2004–2010

1ва, 2ра, 3та, 4та и 5та PANTHEON конференција, Порторож

Конференцијата PANTHEON како образовен настан се зголеми со развојот на PANTHEON и нејзиниот зголемен број на корисници. Од пријатниот собир и средбата со партнерите, настанот полека стана најголем настан на PANTHEON заедницата. Во текот на првите неколку години, повеќе од 200 учесници присуствуваа на бројни предавања и релаксирана забава на вечерни настани. Настанот, сепак, наскоро стана меѓународен карактер, како и покрај настаните во Словенија, настанот во иднина, исто така, се одржа во Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Северна Македонија.